♥دزفول پرچم بالا♥ دال مثل دزفول●دال مثل دلاورمردان دزفول●دال مثل دسفیلی آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ نويسندگان دزفول به خاطر داشتن پارک ها و تفریحگاه های ساحلی متعدد و متنوع در کنار رود به شهر پارک های ساحلی معروف شده است. پارک ساحلی رعنا دزفول نیز در وسط این شهر یکی از تفریحگاه های زیبا و دلنشین دزفول می باشد که طرفداران زیادی دارد.
پارک ساحلی رعنا در غرب رودخانه دز قرار دارد.در راستای تقویت هویت بومی این پارک ورودی های آن با الگوگیری از معماری دزفول با طاق های آجری و قوس های سنتی ساخته شده اند. به عبارتی با ساخت ورودی هایی با طاق آجری و نمایی سنتی در پارک ساحل غربی رود دز با نام رعنا، سعی بر آن بوده تا این پارک دزفول هویتی بومی به خود بگیرد.
این پارک در سال 1389 به بهره برداری رسید. به خاطر شرایط خاص پارک رعنا، می توان از آن به عنوان یکی از دیدنی ترین محل های شمال استان خوزستان نام برد که می تواند برای گردشگرانی که از سراسر ایران به بازدید از خوزستان می آیند جذاب و خاطره انگیز باشد.
’ و در اصطلاح محلی دزفیل و دزپیل که مُعرب آن دسفول ( دسفیل ) است از گذشته تا به امروز شهرت یافته است.
در زمان ساسانیان پلی بر روی رود دز به منظور برقراری ارتباط بین پایتخت جدید یعنی جندی شاپور و شوشتر بنا شد و نگهبانانی برای حفاظت از این پل در قلعه ای که به همین منظور ساخته شد گماشته شدند که به همین دلیل دژپل نام گرفت.
پل قدیم دزفول یکی از محل های بسیار زیبا و دیدنی است که میهمانان نوروزی و گردشگران زیادی از این آثار منحصربفرد تاریخی که نشانگر اوج معماری کهن است دیدن می کنند.
پل قدیم دزفول بیش از ۱۷۴۰ سال قدمت دارد که شاپور اول ساسانی به کمک اسیران رومی آن را بر روی رود دز بنا کرد که به همین دلیل به پل رومی نیز مشهور است،این پل به منظور عبور ارابههای جنگی در جنگی به نام ‘اپودا’ بین ‘والرین’ روم و شاپور اول ساخته شده بود.
آسیاب های آبی
آسیاب های آبی , یکی دیگر از آثار ارزشمند تاریخی ، معماری و گردشگری شهرستان دزفول بوده و به شماره ۳۹۸۴ در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده اند و آنچه امروز به عنوان آسیاب های آبی شناخته می شود ، مجموعه ای است از سازه های آبی که در گذشته به عنوان بند و آسیاب استفاده می شده است.
روستای لیوس دزفول
این روستا، شاهکاری سنگی از دل تاریخ در ۷۳ کیلومتری جاده ی شمال شهرستان دزفول و فاصله هوایی ۵۱ کیلومتری شهر از توابع دهستان سید ولی الدین بخش شهیون دزفول و در دامنه کوه لنگر واقع شده است.
به رغم گذشت سالیان زیاد از عمر این روستای تاریخی در بافت کهن خانه ها هنوز هم شاهد نحوه معیشت ،فرهنگ و سنن، گویش ، آداب و رسوم و برپایی مراسم مختلف به شیوه کاملاً سنتی است.
آبشار شوی دزفول
آبشار شوی ، بزرگترین آبشار خاورمیانه یکی از جاذبه های طبیعی شگفت انگیز دزفول است، این آبشار با ارتفاع ۸۵ متر و عرض ۷۰ متر یکی ازآثار طبیعی بی نظیرو بسیار ارزشمندی است.
این آبشار در رشته کوههای زاگرس و در دهستانی به نام شوی از توابع شهرستان دزفول و در نزدیکی کوه سالن در ۱۰۰ کیلومتری از مرکز شهر دزفول قرار دارد و دارای تنوع زیست محیطی بسیار زیبایی است و هر ساله علاقمندان به طبیعت و گوهنوردان زیادی به منطقه برای دیدن این بخش از طبیعت زیبای دزفول سفر می کنند.
یکی از مواهب و نعمت های بزرگی که خداوند ؛ ارزانی مردم دین پرور دزفول داشته است وجود رودخانه برکت افزای دز است ؛ موهبتی عظیم و بی نقصان که هزاران سال است ؛ شریان حیات و نبض اقتصاد این خطه زرخیز را در دست دارد و سخاوتمندانه به آن زندگی و پویش بخشیده و جدای از ایجاد شرایط زیست محیطی فاخر و ممتاز ؛ منطقه را به قطب کشاورزی مهم و دیرپائی مبدل ساخته است. از نام ؛ این لاجوردینه رود تا قبل از حضور عیلامی ها در منطقه ؛ اطلاعی در دست نیست ؛ لیکن عیلامی ها که اولین قوم ساکن در این سرزمین بوده اند به این رودخانه ((ایدیده)) می گفتند ؛ تا بعد از گذشت قرن ها و اسکان متناوب یونانیان در این آبادی جای اسم این رودخانه به (( کوپرات )) تغییر نام یافت ؛ پس از آنکه در سال ۲۶۰ میلادی ؛ شاپور اول پادشاه ساسانی برای ساختن پل باستانی به وسیله اسیران رومی ؛ دژ مستحکمی ؛ برای محافظت از پل و انبار مصالح و نیز اسکان سازندگان پل ؛ بنا کرد این مجاورت و ارتباط باعث شد که به تدریج نام این رودخانه به(( آبدیز)) که در زبان پهلوی ساسانی به معنی قلعه و دژ است ؛ تغییر نام پیدا کند. بنا به آنچه سید احمد کسروی جغرافی دان متاخر در کتاب کاروند آورده است ؛ دو نفر از جغرافی دانان و مورخین یونانی به اسامی ((استرابو)) و (( دیودوروس)) هم در آثار خود به نام رودخانه دز صحه نهاده اند لیکن در کتاب تاریخ جغرافیائی دزفول به نقل از منابعی آمده است که : جغرافی دانان مسلمان قرن سوم هجری و مقدسی در سده چهارم و حمدالله مستوفی در سده هشتم ؛ آنرا آب جندیشاپور نامیده اند و حتی وقایع نگاری در سده نهم از این رودخانه بنام آب زال نام برده است ؛ که محققا اشتباه است چون آب زال یکی شاخه های رودخانه کرخه است که در ۶۰ کیلومتری جاده اندیمشک به پلدختر قرار دارد و شاید مجاورت این دو رودخانه باعث این شبهه گردیده باشد.
مسجد جامع دزفول : اوایل دوره اسلامی و در «قرن هفتم مرمت » شد مسجد لبخندق کاروانسرای افضل و قندی : دوره صفویه آسیابهای آبی دزفول: حدود ۱۵۰۰ سال پیش تپههای باستانی منطقه زلقی چغامیش: ۳۴ قرن پیش از میلاد مسیح تپه باستانی سنجر پل قدیم (دزفول) یا پل رومی : دوره ساسانیان در حدود ۱۷۵۰ سال پیش بازار قدیم حمام کرناسیون : حدود۱۵۰ سال پیش حمام میان دره : ۱۰۰ تا ۲۰۰ سال پیش حمام وزیر : اواخر صفویه (حدود ۳۰۰ سال پیش) پله بَچیلون: پلهای قدیمی که محله سبزقبای دزفول رو به ساحل رود دز وصل میکند ساباطها شوادونها بند بالارود هورمس اتاق آقامیر: حدود ۲۰۰ سال پیش مجموعه شاه رکن الدین شامل بقعه، مسجد، مدرسه و حمام : ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال پیش خانه تیزنو خانه سوزنگر خانه قلمبر بوستانهاپارک دولت : بلوار شهدا (ابتدای جاده دزفول – سردشت)، پشت سد تنظیمی پارک سومشعبان : بلوار نیروی هوایی (جاده دزفول – اندیمشک)، کوی سوم شعبان بقایای باغ فلاحت پارک جنگلی لاله : جاده دزفول – سردشت پارک جنگلی شهرداری : جاده دزفول – سردشت، روبروی کارخانه نوشابه دزنوش بیشه حمیدآباد : جاده دزفول – شوش، بعد از شهرک بن جعفر و نرسیده به کارخانه قند باغ وحش و شهر بازی بعثت : بلوار بعثت، جنب مجتمع فرهنگی سینمایی بوستان دوستی : انتهای بلوار نیروی هوایی (جاده دزفول – اندیمشک)، جلوی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول بوستان ملت : جنب میدان امام حسین (ع) بوستان حضرت ولی عصر (عج) : ساحل رودخانه، جنب پل قدیم بوستان خلیج فارس : انتهای خیابان امام خمینی جنوبی، جنب میدان خلیج فارس بوستان ساحلی شهرداری : ساحل رودخانه دز، جنب فرمانداری بوستان ساحلی دز (علی کله) : بلوار شهدا، ساحل رودخانه دز، جنب سد تنظیمی بوستان آزادگان : کوی آزادگان، جنب مجتمع آموزشی استعدادهای درخشان (تیزهوشان) شیخ مرتضی انصاری بوستان پرستار : بلوار نیروی هوایی، جلوی بیمارستان دکتر گنجویان زیارتگاهها
مزار مطهر سربازان امام زمان (عج) {ملامحمدعلی جولای دزفول و سرباز گمنام امام زمان (عج)} دو تن از یاران و سربازان حضرت ولی عصر عجل الله در مسجد کج بافان دزفول مدفون می باشند ( شرح کامل از کتاب شمس الطالعه) جهت اطلاع بیشتر به وب سایت این مکان مقدس مراجعه نمائید. سبزقبا (امامزاده): برادر تنی امام رضا (ع) که این امام بزرگوار در آخرین سفر خود به مشهد ایشان را زیارت کردند. آرامگاه حزقیل نبی: پدر دانیال نبی و پدر بزرگ حضرت داود آرامگاه رودبند: نوه شیخ صفی الدین اردبیلی و پدر بزرگ شاه اسماعیل صفوی آرامگاه بنجعفر: آرامگاه محمدبن جعفرطیار از یاران امام علی و همسر ام کلثوم دختر آن حضرت بقعه علیمالک: آرامگاه دو تن از پسران امام علی که برای ارشاد مردم به ان شهر آمده بودند بقعه پیر اکبر زرینکلاه شاهخراسان دزفول زیارتگاه اجاق آرامگاه سید محمدابن علی ابن ابیطالب: آرامگاه فرزند حضرت علی در شش کیلومتری دزفول و در نزدیکی محمد بن جعفرطیار میباشد. سوار غیب قدمگاه حضرت عباس پیر فرّاش علمدار “علم عباس” پیر اساق شابولقاسم امامزاده زین العابدین جناب علی شاه رکن الدین قدمگاه ابوالفضل سید محمد سید جابر علی سَلَه بِسَر”پیرسله بِسَر” امیر رُکن شاه خراسون قدمگاه امام رضا علی مالک علی اودس او قدمگاه امام رضا دیمی بابا حزقیل پیر حبش بیت گزیده خاتون پیرنظر پیر زنگی “سی صَـبُر” سید صبور دُلدُل علی شیخ سماعیل سید محمود- سی محمید” پیر غریب مقوم عباس علی کاشفیه “میر صدر الدین” مقبره داعی پیرهفت تنان بابا یوسف “بوه یوسف” بوالعلا پیر بانگو پیر سید ولی الدین پیر هاشما اجاق مرتضی علی قوپی مرتضی علی تفرجگاهها سد دز سِنجَر علیکله: منطقه تفریحی-ساحلی دز در کنار سد تنظیمی. تال خانی زیستبوم کوهها : ادامه رشته کوههای زاگرس (کنگلو مرای بختیاری) دمب گرد سردشت – دیونی سردشت- سگریون هفت تنون سردشت- لنگر کوه سردشت – سالن کوه سردشت – دژممدلی خان بختیاری – کرناس سردشت – کیماس سردشت- میانکوه سردشت – قلعه شاداب سردشت درّهها : توبیرون – قوه احمدی – شیرین آب – اشکفت زرده یا کول خرسان – دره مارها – دری ارواح دریاچهها : سیاه چال- دریاچه سد دز- دریاچه کوهستانی تمی. آبشارها : شوی – هفت تنان – سرسرداب و… بیشهها : سربیشه زلقی-زاویه – عباس آباد – بن جعفر – حمید آباد و… دشتها : دیونی سردشت- پیربانگو سردشت – تنگه شرار سردشت – نور آباد – دول زنگی و… رودخانهها : رودخانه دز – شور آب – شیرین آب – جیروک – عجیروب
آبشار شوی یکی از بزرگترین و زیباترین آبشارهای ایران در رشتهکوههای زاگرس و در منطقه سردشت از توابع دزفول قرار گرفته است، همچنیندریاچه شهیون به عنوان یکی از زیباترین دریاچههای کشور در شمال شهرستان دزفول و در منطقه ای کوهستانی با طبیعت زیبا قرار گرفته است.
عبور رود دز به عنوان یکی از زلالترین و پرآبترین رودهای کشور از میان شهرستان دزفول باعث شده که در ساحل این رود،پارک ها و تفریحگاه های ساحلی متعددی ساخته شود که از جمله محبوب ترین آنها تفریحگاه ساحلی دز (علی کله) می باشد که بخصوص در فصول بهار و تابستان گردشگران زیادی را از سطح شهرستان و شهرستان های مجاور به خود جذب می کند.
یکی دیگر از جاذبه های طبیعی شهرستان دزفول که در منطقه سردشت و شمال دزفول واقع شده است،سالن کوه می باشد که علاوه بر وجود جاذبههای کم نظیر طبیعی نظیر سیاه چاله،دشت لالههای واژگون و غارها و چشمهها مکانی مناسب برای علاقهمندان به ورزش کوهنوردی است.
از دیگر جاذبه های طبیعی شهرستان دزفول،پارک ملی دز می باشد.این پارک ، یکی از پارک های ملی ایران است که در شمال استان خوزستان و در محدوده شهر میانرود از توابع شهرستان دزفول واقع است.وجود حیات وحش غنی در کنار چشم اندازهای زیبا نظیر رودخانه، تالاب، این منطقه را به یکی از چشم اندازهای مهم استان خوزستان بویژه از لحاظ پرنده نگری تبدیل نموده. این جنگلها یکی از زیستگاههای مهم گونه نادر گوزن زرد ایرانی می باشد.
جاذبه های تاریخی
نامیترین سازه تاریخی دزفول «پل قدیم» دزفول است که شاپور نخستساسانی به کمک زندانیان رومی آن را بر روی رود دز ساخت است از این رو پل رومی نیز خوانده میشود. این پل پیشینهای نزدیک به ۱۷۰۰ سال دارد.
همچنین کشف آثاری همچون تپههای چغامیش سبب شده که دزفول را شهری از سپیده دم تاریخ بنامند.
خانه تیزنو
آسیابهای آبی دزفول، مسجد جامع دزفول، بازار قدیم دزفول،آرامگاه «یعقوب لیث صفاری شهریار ایرانی»، تپههای چغامیش،شهر باستانی جندی شاپور و دانشگاه جندی شاپور اولین دانشگاه جهان ساخته شده در زمان ساسانیان، شهر باستانی ایوان کرخه، مجموعه تاریخی شاه رکنالدین وخانه تیزنو از بخشهای دیدنی و تاریخی این شهرستان بهشمار میآیند.
موزه آجری ایران
بافت تاریخی دزفول
بافت تاریخی دزفول شامل خانهها، مساجد ، ساباط ها ، حمام ها و گذرگاه های قدیمی است که از نظر معماری یکی از ارزشمندترین بافت های تاریخی کشور است و تا کنون بیش از یکصد اثر ملی از آن به ثبت رسیده است. بافت آجری با معماری اصیل ایرانی و تزئینات زیبا ، دزفول را به «موزه آجری ایران» معروف کرده است.
اماکن مذهبی
آرامگاه امامزاده علی شلگهی ،مسجد لب خندق،آرامگاه امامزاده رودبند،آرامگاه امامزاده محمد سبزقبا
صنایع دستی
نمایی از تراش بدنه قلیان بدست یک سازنده قلیان در بازار کهنه (دزفول)
ابزارهای دست ساز چوبی مانند زیرقلیان، قلیان، شمعدان، چوب لباسی، نمکدان و... از سازههای دستی شهرستان دزفول بهشمار میآیند. یکی دیگر از سازههای دستی این شهر کارهای دستی بر روی فلزها میباشد که از آن میان میتوان ورشوسازی، قلمزنی روی زر و سیم و زرگری را نام برد. در کارگاههای ورشوسازی بازار کهنه دزفول ابزار چایخوری و سینی و آتشدان ساخته میشود.نمدمالی، خراطی، کپوبافی و گیوه دوزی] نیز از دیگر سازههای این شهر به شمار میآیند.
هتل ها و مراکز اقامتی
دزفول دارای دو هتل سه ستاره است که عبارتند از :
هتل زیگورات (معروف به هتل جهانگردی)ره آوردهای دزفول ( سوغات دزفول)]
انواع کلوچه خرمایی، کلوچه شکری،کلوچه نمکی، لوزی شکری و نان شیر – معجون کنجد – ارده – شیره (سیلون) – نان کنجدی – قرص نعناع-مرکبات از جمله پرتقال و انواع صنایع دستی
غذاهای محلی دزفول
پيوندها
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان دزفول پرچمدار مقاومت و آدرس dezfull.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
|
|||||||||||||||||
![]() |